Het kabinet trekt 65 miljoen euro uit om van Nederland een internationale proeftuin voor elektrisch rijden te maken, zo maakte de regering eerder dit jaar bekend. Volgens minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven kan de elektrische auto zo groeien "van bezienswaardigheid naar een alledaags gezicht op de snelweg".
Nederland is volgens experts klein en vlak en daarom ideaal voor de distributie. De injectie moet weer een half miljard euro aan nationale en internationale investeringen uitlokken.
Batterijen
Het geld is onder meer voor de ontwikkeling van betaalbare batterijen en auto's, en ook koopt de overheid er elektro-karretjes mee. In 2020 moeten er 200.000 elektrische auto's rondrijden, op ongeveer acht miljoen 'gewone' auto's. Ze blijven verder vrijgesteld van aanschaf- en wegenbelasting en vallen waarschijnlijk in het laagste tarief van de kilometerheffing.
Een elektrische auto is nu nog bepaald niet goedkoop. De Noorse THINK City, de eerste goedgekeurde Europese elektrische auto, kost ongeveer 40.000 euro. Daarnaast zijn verder de lange oplaadtijd van de batterijen en de beperkte actieradius (van momenteel 180 tot 200 kilometer) minpunten.
Onderneming
Maurits werkte na zijn studie economie in Groningen bij de luchthaven Schiphol. Intussen is hij als zelfstandig ondernemer verbonden aan het Amsterdamse bedrijf The Source. Zijn benoeming wordt bekendgemaakt op de zogeheten Innovatie-estafette 2009, die woensdag en donderdag plaatsvindt op voormalig vliegkamp Valkenburg.
Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen presenteren daar de nieuwste duurzame ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit en water.
(Bron: nu.nl)