Elektrische auto zodanig populair in Noorwegen dat het een probleem wordt

32.000 elektrische auto's, zoveel rijden er op dit moment al rond in Noorwegen. Niet onlogisch, want in dat land zijn er enorm veel voordelen aan zo'n auto verbonden, zoals het niet betalen van btw én van autobelastingen, - volgens de newsmonkey.be. Goeie zaak, zou je denken, maar het hoge aantal elektrische auto's heeft ook nadelen. Meer zelfs: ze beginnen een groot probleem te worden in Noorwegen.

Elektrische auto Norge
© AFP Pierre-Henry Deshayes



Nochtans zou je gek moeten zijn om er geen te kopen als je in Noorwegen woont.

Je mag met een elektrische auto bijvoorbeeld op de busstroken rijden - bye bye files - en hoeft nergens tol of parkeergeld te betalen. Bovendien kan je je batterij ook gratis herladen bij alle oplaadpunten, en daar zijn er zeker genoeg van. In Oslo alleen al zijn er zo'n 500.

Groot succes


Maar het grootste voordeel is ongetwijfeld de vrijstelling van btw én van autobelastingen, die in Noorwegen erg hoog kunnen oplopen.

Met die voordelen probeert Noorwegen de uitstoot van broeikasgassen door het verkeer te verminderen. 10 procent van de totale uitstoot van het land komt immers daarvan.

En het succes is groot: ondertussen rijden er in Noorwegen al meer dan 32.000 elektrische auto's rond. Dat is - met grote voorsprong - het grootste aantal ter wereld.

Maar...


Dat lijkt natuurlijk een goeie zaak, maar de elektrische auto's worden blijkbaar ook een groot probleem. Veel buschauffeurs klagen over de elektrische auto's die op 'hun' stroken rijden, waardoor hun eigen reistijd - en die van hun passagiers - sterk vertraagd wordt. Tijdens de spits zou 85 procent van de voertuigen op de busstroken al bestaan uit elektrische wagens.

Elektrische auto Norge

En dat is niet het enige probleem. Aangezien de verkoop maar blijft stijgen - ondertussen gaat het al om 13 procent van de verkoop van nieuwe auto's - wordt het ook voor de overheid erg duur. De vrijstelling van belastingen alleen al zou hen 500 miljoen euro 'kosten'.

Publieke druk


De overheid wordt dan ook verplicht om hun beleid te herdenken, ook onder invloed van het grote publiek. "We zullen in de toekomst misschien aanpassingen maken", aldus premier Erna Solberg onlangs aan de Noorse krant VG. Maar de fiscale voordelen zullen sowieso niet verdwijnen.

Maar liefst 48 procent van de eigenaars van een elektrische wagen kocht die immers om geld te besparen. Als de fiscale voordelen zouden verdwijnen, dan is de kans groot dat de markt van de elektrische wagens ineen zou storten. En dan wordt het héél moeilijk voor Noorwegen om haar klimaatdoelen te halen...