Californische Tesla's krijgen in paar minuten volle accu

Eigenaren van een elektrische Tesla-auto kunnen binnenkort in Californië in een paar minuten hun lege accu vervangen door een volle. De Amerikaanse staat is de eerste plek waar het bedrijf zijn nieuwe accu-omwisseldienst opent. Vooralsnog mag alleen een select groepje Tesla-bezitters meedoen aan het experiment, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

elektrische Tesla-auto supercharger

De Amerikaanse autobouwer schat dat het vervangen van een accu ongeveer drie minuten gaat kosten. Dat is twee keer zo lang als de 90 seconden die het bedrijf eerder beloofde, maar veel sneller dan de meer dan 20 minuten die het kost om een elektrische auto op te laden.

De lange oplaadtijden zijn een obstakel voor veel klanten die overwegen een elektrische auto te kopen. Door klanten nu in een paar minuten een volle accu te kunnen bieden, hoopt het bedrijf meer auto's te kunnen verkopen.


In tegenstelling tot de gratis oplaadpalen die Teslaklanten nu gebruiken, kost het omwisselen van een batterij wel geld - ongeveer evenveel als een tankbeurt voor een normale benzineauto, zegt het bedrijf.

De omwisseldienst is anderhalf jaar geleden met veel bombarie door Tesla aangekondigd, maar CEO Elon Musk lijkt nu de verwachtingen te willen temperen. Hij heeft het vooralsnog over een 'beperkte beta-uitvoering' en laat zich niet uit over de vraag wanneer het experiment wordt uitgebreid. De omwisseltechniek moet zich dan ook nog volledig bewijzen. Het Israëlische Better Place, een van de voornaamste ontwikkelaars van de technologie, is vorig jaar nog failliet gegaan.