Eerste elektrische rally auto van start in Dakar 2015

De eerste volledig elektrische rallyauto staat deze zondag aan de start van de Dakar Rally 2015 van en naar Buenos Aires.

Acciona in Dakar Rally 2015

De auto is ontworpen en gebouwd door het Spaanse infrastructuurconcern Acciona. Ingenieurs hebben 2 jaar aan de auto gewerkt.

Team Acciona 100% EcoPowered heeft de wagen uitgerust met een batterijpakket die 140 kilowattuur kan opslaan, bijna 2 keer zoveel als het grootste accupakket van de Tesla Model S. Op 1 volle batterij heeft de auto een actieradius van 350 kilometer.

Het pakket bestaat uit 4 delen, waardoor bij kortere etappes batterijen kunnen worden achtergelaten en gewicht bespaard kan worden.

De auto kan de meeste etappes afleggen als alle accu’s vol zijn. Voor langer delen worden de batterijen naar verluidt vervangen tijdens de rit.

Zonnepanelen met een hoge efficiëntie op het dak moeten de levering van hernieuwbare stroom garanderen voor enkele systemen zoals de beveiliging in de auto.

De auto wordt bestuurd door coureur Albert Bosch en navigator Agustin Payá. De Dakar Rally gaat zondag van start. Auto’s moeten in etappes een afstand van 9.000 kilometer afleggen in Argentinië, Bolivia en Chili tot en met 17 januari.