Nieuwe batterij herlaadt elektrische auto 20 keer sneller

Wetenschappers hebben een nieuwe batterij ontwikkeld die tot 70 procent herladen kan worden in amper twee minuten. De batterij heeft ook een langere levensduur: tot meer dan 20 jaar. Verwacht wordt dat dit de 'next big thing' wordt in de batterijentechnologie. Vooral voor elektrische voertuigen kan de impact groot zijn. Die hebben nu nog te kampen met lange herlaadtijden van meer dan vier uur.

De veelbelovende batterij is ontwikkeld door onderzoekers van de technologische universiteit van Nanyang in Singapore

De nieuwe generatie van lithium-ionbatterijen zullen elektrische wagens 20 keer sneller herladen dan de huidige technologie. Bovendien wordt het herhaaldelijk vervangen van de batterij overbodig. De nieuwe batterij zal meer dan 10.000 keer herladen kunnen worden, 20 keer meer dan de 500 laadcycli van de batterijen van vandaag.

Onderzoekers van de technologische universiteit van Nanyang in Singapore
© NTU

De veelbelovende batterij is ontwikkeld door onderzoekers van de technologische universiteit van Nanyang in Singapore. De wetenschappers vervingen het traditionele grafiet dat gebruikt wordt voor de negatieve pool door een gel van titaandioxide, een goedkoop en veilig materiaal dat overvloedig in de grond aanwezig is. Het wordt veel gebruikt als voedingssupplement of in zonnebrandolies om schadelijke UV-stralen te absorberen.

Ultradunne buisjes


De onderzoekers ontwikkelden een eenvoudige methode om titaandioxide om te vormen tot ultradunne buisjes, duizend keer dunner dan de diameter van een menselijk haar. Deze structuur helpt de chemische reacties in de batterij te versnellen, waardoor ze supersnel kan laden. (Bron: hln.be)