Chrysler werkt aan elektrische auto

De Chrysler Group heeft voor alle drie de merken die onder die vlag vallen een elektrische auto ontwikkeld. Het zijn allemaal nog prototypes maar in het nieuwe decennium gaat de productie van start.

Chrysler elektrische auto

Het mag geen nieuws meer heten dat het slecht gaat bij Chrysler. Dat is voor de Amerikanen geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. In 2010 moeten in Amerika de eerste elektrische auto's klaarstaan.

In de loop van dat decennium maken die de oversteek naar Europa. De Chrysler Group is pas een jaar bezig met het elektrische project, maar de eerste drie prototypes staan al klaar.

Envi


De Chysler Electric Vehicles worden ontwikkeld onder de naam Envi. Voor Dodge is de EV, een sportauto die gebaseerd is op de Lotus Europa. Jeep heeft een EV prototype van de Wrangler in de gelederen en het merk Chrysler heeft een elektrische variant van de Voyager. Met hun nieuwe technologie kunnen de elektrische auto's 250 tot 300 kilometer rijden. Da's voldoende om tachtig procent van de Amerikanen hun dagelijkse kilometers elektrisch te laten afleggen. Een gemiddelde automobilist legt daar namelijk minder dan 65 kilometer per dag af.

De elektrische auto van Dodge moet een lichte sportauto worden. Voor de technische basis is Lotus ingeschakeld. De elektromotor heeft 268 pk of 200 kW en gebruikt lithium ion-techniek. De maximale trekkracht is 650 Nm. De Dodge EV kan er in minder dan vijf seconden mee van 0 naar 100 km/u en de topsnelheid ligt rond de 190 km/u.

Jeep


De Jeep heeft een elektromotor met een zelfde vermogen, alleen blijft de trekkracht beperkt tot 400 Nm. Verder heeft de Wrangler EV dertig liter brandstof aan boord waarmee de actieradius tot zo'n 650 kilometer wordt vergroot. Daarvan kunnen 65 kilometer elektrisch - dus emissieloos - worden afgelegd.

Voor de Chrysler is een Town & Country omgebouwd. Die kennen wij als Voyager. Voor de ombouw is het zelfde recept gebruikt als bij de Jeep: er is dertig liter brandstof aan boord om de actieradius te vergroten. De Chrysler EV heeft een elektromotor van 255 pk of 190 kW aan boord en er is een maximaal koppel van 350 Nm. De sprint van 0 naar 100 gaat in ongeveer negen seconden en de totale actieradius is ook hier 650 kilometer.

Volgend jaar zet Chrysler de eerste voorzichtige stappen: dan moeten honderd elektrische auto's van het concern op de markt komen die worden gebruikt door overheidsinstellingen.

(Door: nu.nl)