Mechelen deelt haar elektrische auto met u

Mechelen en Antwerpen gaan hun elektrische dienstwagens na de kantooruren inschakelen in het systeem van autodelen. In Mechelen gaat het over één wagen, in Antwerpen over twaalf. Mechelen koopt bovendien tien elektrische fietsen aan voor het personeel.

Schepenen Frank Nobels en Marina De Bie delen al meteen de nieuwe Toyota Prius
Schepenen Frank Nobels en Marina De Bie delen al meteen de nieuwe Toyota Prius.
Foto: ddle

Mechelen stapt in een autodeelproject. Voor hun verplaatsingen kunnen burgemeester en schepenen gebruikmaken van hybride dienstvoertuigen. Bodes van de stad gebruiken ze om de post de bedelen. Een van die wagens zal de stad tijdens de weekends nu ook ter beschikking stellen van inwoners die aangesloten zijn bij het Cambio-netwerk voor autodelen.

‘Op die manier geven we als stad het goede voorbeeld dat lenen het nieuwe hebben is’, zegt schepen van Mobiliteit en Duurzaamheid Marina De Bie (Groen). ‘De auto’s staan grotendeels stil tijdens het weekend, dan kunnen we die evengoed door burgers laten gebruiken. Omdat de Toyota Prius een duurzame wagen is, vergroenen we bovendien de vloot van Cambio. Als het proefproject aanslaat, kunnen wij het later uitbreiden’, legt De Bie uit.

In tweede instantie investeert Mechelen in de aankoop van tien elektrische fietsen en een plooifiets. ‘Wij willen ze bij ons personeel promoten om er zich voor hun opdrachten mee te verplaatsen. Wie dat wil, kan er eens mee fietsen om er een idee van te krijgen wat het effect van zo’n fiets is op woon- en werkverplaatsingen’, zegt Marina De Bie. ‘In de tweede helft van 2015 zullen Mechelaars de fietsen kunnen uitlenen. Zodat ze voor de aankoop van een elektrische fiets er bijvoorbeeld eens eentje kunnen proberen’, klinkt het.

Al 118 duurzame voertuigen


Mechelen staat niet alleen, binnen de provincie, met haar project. Zo zoekt de stad Antwerpen momenteel een firma om twaalf hybride en elektrische dienstwagens te beheren in een autodeelsysteem. Antwerpen had al goede ervaringen met een proefproject.

‘Twee hybride dienstwagens konden op zaterdag en zondag worden gebruikt door niet-personeelsleden van de stad’, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps mobiliteitsschepen. ‘In de week worden deze wagens intensief gebruikt door het personeel en moeten de voertuigen ’s avonds opladen. Dit was een proefproject van zes maanden in samenwerking met autodeelbedrijf Cambio. Het was een succes.’

Antwerpen wacht nu op een nieuwe levering van tien elektrische wagens. Daarmee zou een derde van de personenwagens van de stad Antwerpen uit duurzame voertuigen bestaan. Samen met de twee hybride en tien elektrische dienstwagens beschikt Antwerpen over 118 duurzame voertuigen of 7,4 procent van het voertuigenpark. Daar zitten ook 79 elektrische fietsen bij. Rond de fietsen zijn nog geen plannen om ze ook in een deelproject te steken.

(Door: nieuwsblad.be)