Elektrische auto in de Dakar Rally deelnemen

Gaat het er nu echt van komen? In 2015 zal voor het eerst in de geschiedenis een elektrische auto aan de Dakar Rally deelnemen. Het Spaanse bedrijf Acciona heeft een volledig zelfontwikkelde elektrische auto ingeschreven die op 4 januari 2015 in Buenos Aires aan de start zal verschijnen.

Elektrische auto Acciona

Het beestje draagt de zeer originele naam Acciona 100% EcoPowered. Het constructiebedrijf werkte twee jaar lang aan het ontwerp van de auto en claimt als eerste ooit de 9000 kilometer tellende Dakar rally volledig elektrisch te kunnen voltooien.

Modulair accupakket


De Dakar rally kent natuurlijk niet het meest efficiënte en gemakkelijke parcours en daarom zal de auto van Acciona dan ook zijn uitgerust met een batterij pakket van maar liefst 140 kWh. Dit is bijna twee keer zoveel als het grootste accupakket verkrijgbaar voor een Tesla Model S. De accu is wel zo opgebouwd dat deze niet altijd in zijn geheel gebruikt hoeft te worden. Het pakket bestaat uit vier delen van ieder 35 kWh die 425 kilogram wegen. Bij kortere etappes kan dan ook een deel uit de auto worden laten.

Elektrische auto Acciona

Specificaties


Met de maximale hoeveelheid accu’s weegt de auto 2550 kilogram en de actieradius bedraagt tijdens de race 350 km. De auto is als geheel dus tamelijk zwaar, Ondanks dat is het team voornamelijk trots op het gewicht dat het wel heeft kunnen besparen. Zo weegt de 300 pk sterke motor maar 80 kilo (t.o.v. 280) en levert hij maar liefst 700 Nm koppel. Daarnaast is het frame gemaakt van zogenaamd chromoly wat 25% sterker is dan staal maar een stuk lichter. De topsnelheid is gelimiteerd op 150 km/u.

Tim Coronel


Hoewel het nooit eerder gelukt is om Dakar volledig elektrisch te rijden zijn hier wel al tijden plannen voor. Zo onthulde Tim Coronel in 2011 al zijn elektrische Dakar Buggy en zijn plannen om als eerste ooit de Dakar rally volledig elektrisch uit te rijden. Vooralsnog lijkt het er dus op dat die droom in duigen valt. Mocht de auto van Acciona het halen valt deze eer ten deel aan coureur Albert Bosch en navigator Agustín Payá.

Elektrische auto Acciona
(Door: telegraaf.nl)