De gemeente Den Haag plaatst 1000 nieuwe laadpalen

De gemeente Den Haag plaatst de komende jaren 1000 nieuwe laadpalen voor elektrische auto's. Steeds meer Hagenaars rijden op stroom, de afgelopen jaren is het gebruik van elektrische auto's verzevenvoudigd. Met de investering in nieuwe laadpalen wil de gemeente het gebruik van elektrisch rijden verder stimuleren.

De gemeente Den Haag plaatst 1000 nieuwe laadpalen

Wethouder Tom de Bruijn (Verkeer en Milieu): 'De groei van elektrisch vervoer is veel groter dan verwacht, dagelijks komen er bij de gemeente nieuwe aanvragen voor laadpalen binnen. En dat is in verschillende opzichten goed nieuws: elektrische auto's zijn schoon, maken geen lawaai en stimuleren de economie.'

De eerste laadpalen om stroom te tanken zijn geplaatst in 2012, er staan er nu 300 in de stad. Er rijden zo'n 1500 elektrische auto's in Den Haag, dat waren er twee jaar geleden 200. Den Haag loopt voorop in het gebruik van elektrisch vervoer. Het rijk heeft zich ten doel gesteld dat er in 2020 zo'n 200.000 elektrische voertuigen rondrijden in heel Nederland.

De gemeente wil de komende jaren een goed bruikbaar en rendabel netwerk van openbare laadpalen realiseren. Dat betekent dat op zeker duizend locaties in de hele stad voorzieningen worden geplaatst. Het gaat om 600 openbare laadpalen (1.200 laadpunten), acht snellaadpunten en nog eens 350 laadpunten op de (gemeentelijke) parkeerterreinen, P&R locaties en in parkeergarages.

Het is de verwachting dat binnen ongeveer vier jaar het bedrijfsleven de exploitatie van laadpalen voor elektrisch vervoer overneemt.