Staat er al een laadpaal in jouw buurt?

In je straat een laadpaal aanvragen voor een elektrische auto moet eenvoudiger worden. Vijf automerken, drie Vlaamse steden en twee netbeheerders engageren zich om een betere infrastructuur uit te bouwen.

oplaadstation

Het samenwerkingsplatform heet Evora (Lotus vindt dat ongetwijfeld ook een mooie naam) en wil inwoners de kans geven om een laadpaal in hun buurt aan te vragen. Er zijn in Vlaanderen relatief weinig laadpalen voor elektrische auto’s. Een frappant voorbeeld: in de stad Antwerpen vind je er amper 10, terwijl modelleerling Amsterdam in Nederland al meer dan 1.100 laadpunten aanbiedt.

Wie in de stad woont, is vaker aangewezen op de parkeerplaatsen op de openbare weg en heeft dus niet de mogelijkheid om zijn elektrische auto in de garage op te laden. Nochtans komt een elektrische auto met zijn geruisloze werking en nuluitstoot uitgerekend in de stad het best tot zijn recht. De meeste elektrische wagens zijn ook stadswagens.

Het Evora-project geeft zichzelf een jaar de tijd om concrete afspraken te maken. Vijf autoconstructeurs (BMW, Audi, Nissan, Renault en Volkswagen), twee netbeheerders (Eandis en Infrax) en drie steden doen alvast mee. Het project start in Antwerpen, Mechelen en Leuven, maar staat open voor alle Vlaamse steden.

Door: vroom.be