De prijs voor belastingvrij EV rijden

Is het nou voor de toekomst en onze kinderen of toch het fiscaal voordeel in de portemonnaie?

Nissan Leaf

Indien wij 0% bijtelling voor het rijden van een EV als privéauto als een cadeautje zien, eerder dan een verplichting die wij niet hoeven na te komen, dan moet er toch wel een prijs zijn voor dit heuse gebaar. Niets is immers gratis in deze maatschappij.

Na de eerste dag in mijn Nissan LEAF kom ik al rustig rijdende tot de eerste contemplatie en zelfs filosofische gedachten. In dat opzicht lijkt EV-rijden wel op rennen. Focus op één ding en je niet laten afleiden door lawaai, telefoon, ander verkeer of zelfs de radio. Je voelt je ook helemaal alleen met andere EV-lotgenoten, net als bij het hardlopen en beiden Zero Emission.

Mijn eerste grote rit kenmerkte zich door afwisseling van blijdschap en trots met twijfel en soms zelfs wantrouwen. Je beseft je dat het een herleving is van de tijden van weleer. De tocht te paard of zelfs de postkoets rit was ook niet zonder gevaren. Je moest je goed voorbereiden en je was altijd blij om ongeschonden je bestemming te bereiken. Als EV-community zijn wij dus frontrunners, ontdekkingsreizigers. Wij helpen mee aan de technische ontwikkeling én de maatschappelijke acceptatie ontwikkeling. Maar niet alleen de rijders zijn de pioneers, alle betrokkenen, van laadpaal bouwers, EV-pas organisaties, gemeentes, pomphouders tot stroomleveranciers zijn ook pioneers. Als rijder voel je je wel de klant én de koning, maar vooral bij de eerste laad ergernis en uiting daarvan naar een leverancier kan ik dan wat later, weer volgeladen al fluitend rijdende, mijn eerste gevoelens van schaamte krijgen. Wat een verwend consumentengedrag. Eigenlijk zijn wij als rijders een beetje als de formule 1 coureurs. Het team dat klaarstaat om ons te laten rijden is de hele EV-laad organisatie die achter ons staat. Er gaat natuurlijk nog veel niet zoals wij wensen of verwachten, maar dat is de prijs van ons voorwerk. Vooral als je twijfel weer weggewaaid is (100% volgeladen) voel je de energie van deze innovatieslag. Dat maakt deze EV-ontdekkingsreis alleszins de moeite waard en het autorijden weer een beetje spannend!