Eerst Nederland dan de wereld

Terwijl ik dit schrijf, worden de eerste Fastned Stations daadwerkelijk gebouwd. Op 29 november 2013 hopen we de eerste stations te openen. Daarna volgt de uitrol van het complete netwerk.

Fastned

Fastned kan haar netwerk van laadstations in Nederland realiseren dankzij een jong team met een heldere focus. De blik is nu gericht op de locaties langs de Nederlandse snelweg. En daarna? Er zijn twee richtingen, die we beide zullen volgen.

De eerste richting is geografische expansie. Eerst Nederland, dan de wereld. Hiervoor zijn goede locaties nodig. En daarmee lokale partners. Met dezelfde focus en dezelfde toewijding. Gaan we die vinden? Natuurlijk. Overal in de wereld zijn jonge ambitieuze mensen die bereid zijn om hun droom waar te maken. Of misschien wel net zo belangrijk: mee te doen! Bij te dragen aan een schonere wereld.

De tweede richting is de verticale integratie. Fastned investeert met haar zonnedaken al in haar eigen energie. En in de toekomst zullen winsten worden geïnvesteerd in windmolens en zonne-energie. Zo zorgen we voor onze eigen schone stroom. Zoals Shell al honderd jaar haar zelf opgepompte olie verkoopt in haar eigen benzinestations, zo zal Fastned haar zelf opgewekte stroom van zonne- en windenergie verkopen in haar eigen laadstations. Twee verschillen: deze raakt niet op en vervuilt niet.

Met de bouw van haar netwerk van 201 stations levert Fastned een bijdrage aan de transformatie naar schone energie. Elektrische auto’s leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot. Bovendien zorgt de vraag naar schone elektriciteit voor een boost in zonne- en windenergie.

Vergeleken bij de investeringen in de conventionele brandstofauto’s zijn de investeringen in elektrische auto’s nog gering. We hebben het over enkele procenten van de markt. Als straks een kwart procent van de auto’s in Nederland elektrisch rijdt, kan Fastned haar netwerk in stand houden. Bij een paar procent kan er goed geld verdiend worden.

En pas als je de elektrische auto’s ziet rondrijden, begrijp je het. Het is nog niet te laat. De wereld wordt schoner.

Bart Lubbers, "The Fastned Story"